Trabucul a fost descoperit şi adus în Europa de către Cristofor Columb în anul 1492 în urma primei sale călătorii în America de Sud.

Până în anul 1990 popularitatea trabucului a crescut constant, acesta devenind un produs de lux cu preponderent în SUA.

Cuvântul “cigar” recunoscut pentru definirea trabucului derivă din cuvântul “sikar”, care în limbajul băştinaşilor din acea zonă însemna “a fuma”. Varianta denumirii a devenit CIGARRO şi a intrat în folosinţă în secolul al XVIII-lea.

Trabucurile au fost fabricate prima dată în Spania în sec. al XVII-lea folosind tutun cubanez. Fumatul ţigărilor de foi a avut ascensiune importantă începând cu secolul al XIX-lea după Războiul Peninsular când soldaţii britanici şi francezi întorşi după front au început să practice acest obicei ca urmare a celor învăţate în Spania.

În sec. al XIX-lea fumatul trabucului devine popular şi pentru clasa superioară, gentlemanii francezi şi britanici fumând ca un semn al statutului lor. Trabucul fumat după cină acompaniat de un pahar de cognac fin a devenit o tradiţie. Acest ritual al fumatului de trabuc se păstrează şi în zilele noastre.

Cum se fumează un trabuc?!

1. Tăierea

După ce aţi ales trabucul, primul pas este tăierea.

Aceasta trebuie să fie simplă şi bine delimitată folosind o ghilotină sau o foarfecă de trabucuri pentru a nu se strica marginea, fapt care ar determina neplăceri la fumat.

2. Aprinderea

Aprinderea trabucului constă în ţinerea acestuia în poziţie orizontală în contact direct cu flacăra. Este indicată folosirea chibritului de lemn sau a brichetei cu gaz şi nu a lumânării sau a chibritului din hârtie cerată deoarece îi va schimba savoarea.

3. Finalul

Când fumul devine puternic înseamnă că fumatul se apropie de final. Aroma trabucului devine neplăcută şi gustul devine amar.

Niciodată un trabuc nu se stinge în scrumieră (amatorism) prin strivire ci se lasă ca acesta să se stingă singur. Scrumul cade singur. Vei simți când să lași scrumul în scrumieră. Amatorii îl scutură ca pe țigară.

După ce acesta s-a stins, scrumiera folosită trebuie scoasă din cameră pentru a nu degaja un miros neplăcut.

Cornel Istrate fondator Gentlemen’s Club – www.clubgtm.com